miercuri, 29 februarie 2012

Margarină sau unt, pentru copiii noştri?

În încercarea noastră de a imprima copiilor un stil de viaţă sănătos, ne confruntăm de multe ori cu alegeri dificile.
Una dintre ele ar fi: îi ung felia de pâine cu unt sau cu margarină?
 
Şi începem informarea: ce spun medicii, ce spun ceilalţi părinţi, ce găsim pe internet. Că doar suntem părinţi responsabili!

Iată ce am concluzionat noi:                                                                                                                                                                         
  • 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat;
  • părerile cu privire la cele două, margarina sau untul sunt foarte multe, iar decizia alegerii uneia din variante, este extrem de dificilă şi subiectivă;
  • untul este varianta preferată de majoritatea, fiind de origine naturală;
  • consumat ca atare pe pâine sau în compoziţia diferitelor preparate, untul este un aliment care poate face parte din dieta noastră, dar într-o cantitate mică (max. 20g pe zi);
  • consumul zilnic de unt poate creşte colesterolul;
  • putem mânca alte alimente grase în locul untului, care să suplinească beneficiile acestuia, dar să aibă şi un profil lipidic bun, bazat pe grăsimi nesaturate şi esenţiale – peşte gras, fructe oleaginoase;
  • nutriţioniştii susţin că margarina este un aliment nociv pentru sănătatea copiilor, a femeilor însărcinate şi a persoanelor în vârstă;
  • există două aspecte importante legate de consumul de margarină (grăsimi trans): doza toxică este foarte mică (cantităţi de ordinul gramelor sunt dăunătoare sănătăţii) iar efectele vizibile pot apărea după 10-20 de ani de consum - de exemplu îi poţi da copilului produse de patiserie care conţin margarină şi peste 10-20 de ani apar probleme grave de sănătate şi nu îţi explici care ar putea fi cauza;
  • margarina este lipsită de valoare nutritivă reală
Unt versus margarină, din anumite puncte de vedere:
Untul
Margarina
  • este produs din lapte sau produse din lapte, prin agitarea laptelui proaspăt sau fermentat ( 0.5 kg de unt se produc din aprox. 10 l lapte)
  • conţine în diferite procente sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, vitaminele A, C, D, E, B6 şi B11
  • conţine între 80-82% grăsimi
  • între 14 şi 16 % apă
  • sare între 0 şi 4%
  • este natural, grăsimea din unt fiind de origine animală
  • compus din acizi graşi saturaţi, lecitină şi colesterol (2,2 mg/g unt);
  • este bogat în calorii
  • consumat în cantităţi prea mari poate afecta vasele de sânge
  • materia primă, fiind de origine animală, este mai scumpă, ceea ce evident se resimte în preţul final
  • este perisabil, având termen de valabilitate limitat

  • este produsă din uleiuri vegetale naturale (floarea soarelui, rapiţă soia, in oleaginos) prin hidrogenare parţială, urmată de emulsionarea cu apă;
  • uleiurile conţin în mod natural vitamina E şi acizii graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6
  • în prezent producătorii susţin că se produce prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier şi apă
  • este o grăsime pe care nu o găsim în natură
  • nu conţine colesterol
  • este bogată în calorii
  • consumată în cantităţi mici, dar pe timp îndelungat, margarina se acumulează sub forma lipoproteinei de densitate joasă sau a colesterolului rău
  • materiile prime sunt ieftine, uşor de produs şi de păstrat
  • are aceeaşi consistenţă la orice temperatură (spre deosebire de unt)
  • termen de garanţie mare, condiţii de păstrare lejere
Astfel, ce mâncăm noi şi copiii noştri este o chestiune de alegere personală. Dar e important să ne asumăm aceste alegeri!

Pornind de la aceste informaţii, şi de la faptul că în alte ţări margarina nu se mai comercializează, alegerea noastră este untul. Şi acesta, bineînţeles cu moderaţie!

Dacă nu vreţi să optaţi pentru unt, aveţi ca alternativă vegetală uleiul de cocos, care se găseşte acum şi în forme organice(bio) şi presate la rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu