luni, 27 februarie 2012

Cerealele în alimentaţia copilului



Fiind părinţi care s-au tot documentat din diverse surse despre alimentaţia sugarului şi a copilului mic, ne-am gândit că orice experienţă, informaţie probată, merită impărtăşită şi altor părinţi. Astfel, în acest articol vom scrie câte ceva despre cereale. Nu prea mult, ci doar ce ni se pare esenţial de ştiut
Cerealele sunt printre primele alimente introduse în dieta bebeluşului în momentul diversificării, alături de legume şi fructe.
Cerealele sunt o parte indispensabilă din meniul sugarului. Sunt sursă de vitamina B, materie fibroasă şi fier. Pentru că sunt bogate în glucide şi sărace în grăsimi, cerealele reprezintă combustibilul ideal pentru muşchi. Fibrele alimentare care se găsesc în cereale previn constipaţia.
Cerealele le puteţi introduce în alimentaţia bebeluşului începând cu vârsta de 4 luni, însă pentru început puteţi alege doar cereale care nu conţin gluten, care sunt mai uşor de digerat, cum sunt cele din orez sau porumb.

Amânaţi introducerea cerealelor cu gluten (cele din grâu) până după vârsta de 6 luni, pentru a preveni apariţia bolii celiace. Glutenul este o proteină de origine vegetală care se găseste în cereale precum grâul, orzul sau secara.
Cerealele sunt îmbogăţite cu fier, în această perioadă foarte necesar în dieta bebeluşului dumneavoastră. Puteţi incepe cu o cantitate foarte mică, de exemplu o măsură sau o linguriţă, amestecată cu laptele matern sau formulă de continuare. Gradual puteţi creşte cantitatea de cereale cu 2 măsuri la fiecare masă.
Este mai bine să îi oferiţi cerealele cu linguriţa şi nu în biberonul bebelusului, din două motive: există riscul ca bebeluşul să se înece fiind culcat pe spate şi pentru că adăugând cereale în sticla cu lapte, cresc caloriile fără să crească volumul, ceea ce îl invaţă să mănânce prea mult.
Dar să vedem ce conţin aceste cereale atat de preţioase:

•   75% glucide – conţinut în amidonul din interiorul boabelor de cereale (orezul conţine cea mai mare cantitate de amidon, important pentru           organismul uman pentru că este un carbohidrat cu eliberare treptată de glucoză)
•    10-15% proteine - în invelişul boabelor (tărâţe)
•    2% lipide - în germenii boabelor şi în tărâţe, cu o mare valoare nutritivă deoarece conţin acizi graşi polinesaturaţi esenţiali
•    vitamine - în tărâţe şi germenii cerealelor
•   minerale - în invelişul boabelor cerealelor (fosfor, potasiu, magneziu şi calciu)

Grâul conţine săruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, iod, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti. Grâul este benefic în prevenirea şi tratarea anemiei, asteniei, tulburărilor de creştere, rahitism.

Hrişca are proteine, vitamina P, săruri minerale, calciu, fosfor, magneziu. Este un bun energizant, nutritiv şi protector al vaselor de sange.

Soia contine lipide, glucide, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B, D, E, F, lecitină. Este energizantă şi anticancerigenă, un aliment potrivit pentru orice vârstă.

Orzul, datorită conţinutului ridicat de magneziu şi vitamina B5, este indicat de specialişti în carenţele de calciu, întărind unghiile şi părul, este un bun tonic al sistemului nervos şi detoxifiant.

Ovăzul are un conţinut ridicat de proteine, minerale şi calciu, vitamine din complexul B-urilor care regenerează celulele creierului. Are raportul ideal între glucide, proteine, grăsimi şi vitaminele grupei B.

Secara conţine vitamine, potasiu şi magneziu. Fulgii îi puteţi folosi pentru copii, în perioadele de creştere.

Meiul, considerat regele cerealelor, este bogat în magneziu şi fier. Copiilor care urmează tratamente cu antibiotice li se recomandă să consume terci de mei cât mai des. Meiul are în compoziţie cantităţi importante de lipide, protide, acid salicilic, fosfor, magneziu şi vitaminele A şi cele din complexul B. Meiul opreşte vărsăturile şi diareea, contribuie la întărirea stomacului şi a intestinelor. Nu conţine gluten şi protejează pielea, buzele şi părul datorită magneziului şi siliciului din compoziţie.

Orezul este o comoară de vitamine din grupa B şi multe alte microelemente.
Fiecare părinte îşi cunoaşte cel mai bine bebeluşul/copilul, şi alege produsele care consideră că i se potrivesc cel mai bine.
Astfel, sfatul nostru este să alegeţi un produs de calitate pentru bebeluşul si/sau copilul dumneavoastră, pentru că astfel, îi oferiţi o bază sănătoasă de creştere. Modelul invăţat acum, încă din fragedă pruncie îi va conferi o imunitate bună, un program sănătos de alimentatie şi bune conduite de hrănire.
Aveţi încredere în instinctele dumneavoastră şi alegeţi tot ce e mai bun din natură!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu