miercuri, 21 martie 2012

Truc pentru copiii care nu vor la nani...

Cu siguranţă că cel puţin odată te-ai lovit de riposta micuţului tău în jurul orei de nani. Îţi povestim în acest mic articol cum ai putea să îl determini să meargă la nani fără smiorchăieli.

De obicei, copilul se sustrage sau plânge când este ora de culcare, chiar dacă este evident că este obosit şi trebuie să se odihnească.Ce poţi face? Pui în practică un mic scenariu. Acest joc este potrivit copiilor de 1 an jumătate, doi ani.

Jocul poartă numele de "Tiptil" şi îl vei juca ziua, împreună cu copilul, până se obişnuieşte cu conceptul.
Îi arăţi copilului să meargă tiptil pe vârfuri şi să cânte sau să spună ritmat următoarele versuri:

"Pâş, pâş, pâş pe vârfuri pornim,
Pâş, pâş, pâş, pe vârfuri hoinărim
Pe vârfuri, prin casă-ncetinel
Pâş, pâş, pâş, pe vârfuri ca un şoricel."

Foloseşte o tobă sau o cutie goală de cafea cu capac de plastic pentru a bate ritmul cântecelului. Încurajează copilul să meargă pe vârfuri, tiptil, prin casă. Priveşte-l şi asigură-te că merge pe vârfuri şi nu pe tălpile picioarelor. Atunci când spui cuvântul "şoricel", copilul trebuie să se ascundă precum un şoricel de pisică. Dă-i ideea să se ascundă după o mobilă sau ceva asemănător.

Pentru a-l găsi, chemaţi-l: "Şoricelule, unde eşti?". Copilul trebuie să răspundă spunând: "Şşşşşş ...sunt aici!". Pentru ca jocul să fie mai atractiv, prefă-te că îl cauţi pe şoricelul liniştit. În timp ce vânezi şoricelul ascuns, discută cu el despre cât de liniştit trebuie să fie un şoricel pentru ca pisica să nu îl prindă. Atunci când găseşti "şoricelul", trebuie să te miri de cât de cuminte a fost şi cu ce greutate l-ai găsit. Încurajează-l să meargă din nou pe vârfuri. Verifică dacă merge corect. Ajută-l dacă nu are echilibru.

Acum, să revenim la ora de nani. Calm, sugerează-i copilului să se prefacă că este un şoarece şi să fie liniştit, pentru a nu trezi pisica din somn. Începeţi să cântaţi ori să şoptiţi "pâş, pâş, pâş, pe vârfuri" şi spune-i copilului să meargă în spatele tău, pe vârfuri, în timp ce mergeţi tot aşa prin casă, până ce ajungeţi în camera copilului. Îndeamnă-l pe copil să meargă în pat în linişte, pentru ca pisica să nu-l poată auzi. Aminteşte-i copilului să păstreze liniştea, altfel îl va deranja pe duşmanul şoricelului!

Poate nu va da rezultate din prima încercare, dar cu mult tact şi răbdare, vei reuşi să-l determini pe micul tău să se transforme într-un şoricel ascultător şi liniştit, la ora de nani. Somn uşor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu