vineri, 30 martie 2012

Banalul porumb poate face minuni!


Nu degeaba bunicii noştri au preferat întotdeauna tradiţionala mămăliguţă în defavoarea pâinii! În acest articol am dori să reamintim beneficiile acestei cereale atât de valoroase.

În primul rand, porumbul este o sursă de vitamine, minerale şi fibre. Este bogat în acizi graşi nesaturaţi şi vitaminele A, B, C şi E, precum şi săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu).

Consumul regulat de porumb poate aduce reale beneficii sănătăţii copilului tău. I-l poţi oferi încă de la 4 luni, în formule de cereale special create pentru această vârstă, porumbul fiind una din cerealele fără gluten.

Apoi îi poţi prepara tradiţionala mămăliguţă, pe care o va adora împreună cu o porţie de brânză cu smântână, lapte sau brânză rasă. 

De asemenea, îi poţi oferi faimoşii şi gustoşii fulgi de porumb, sau vara mult îndrăgitul porumb fiert sau copt!
Şi boabele de porumb, consumate în salate sunt o sursă bogată în fibre, doar să nu fie din conservă.

Porumbul îi protejează stomăcelul şi ficatul
Porumbul şi-a demonstrat de-a lungul timpului beneficiile pe care le aduce în protejarea intestinelor. De curând, specialiştii germani de la Universitatea din Köln au descoperit în boabele de porumb, substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic. Aceste substanţe acizi graşi de fapt, rezultaţi din oxidarea acidului palmitic şi arahidic, se absorb foarte uşor în intestine.

Porumbul este un bun detoxifiant, ajutând ficatul să neutralizeze toxinele.

Îi reglează copilului concentraţia de glucoză din sânge, reduce colesterolul, cu efecte benefice pe termen lung.

Îi dezvoltă musculatura
La baza acestei afirmaţii stau studiile şi observaţiile fiziologului E.A. Rodriguez care a observat o corelaţie între rezultatele copiilor din Ecuador şi Columbia care practică sporturi de performanţă şi alimentaţia acestora, bogată în terciuri de porumb.

El a iniţiat un amplu program de cercetare în medicina sportivă, descoperind că substanţele derivate ale acidului palmitic au rol în dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalităţii de acţiune a hormonilor tiroidieni.

Porumbul – un bun aliat  în probleme cu fierea
Consumul porumbului măreşte secreţia de bilă şi facilitează evacuarea sa, având şi efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor în afecţiuni ca dischinezie biliară, dispepsie, colecistită.

Porumbul – folosit în terapiile naturiste
  • urcior - se pune mămăligă caldă pe pleoape, schimbând-o cât se poate de des
  • lipom - se pune mămăliguţă tare, fierbinte, în strat de 3-4 cm pe locul lipomului, iar pe partea care vine în contact cu pielea se presară tămîie fină; se acoperă, pentru a menţine temperatura locală ridicată, iar tratamentul se repetă în fiecare seară, până se răceşte mămăliga
  • contra obezităţii -  conferă o senzaţie de saţietate, datorită fibrelor alimentare; persoanelor care consumă regulat porumb li se reduc problemele de genul somnolenţă, lipsa tonusului fizic şi mental, îngrăşare
  • stimulează creşterea părului - masajul cu mălai
  • efect diuretic - ceaiul preparat din mătase de porumb este foarte eficient ca diuretic şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi
  • pentru durere în gât şi răceală - se folosesc cataplasme din mămăligă aplicate pe gât sau piept ori se bea seara înainte de culcare, un terci obţinut dintr-o mămăligă moale cu unt şi puţină miere
Cel mai valoros porumb este cel care nu a fost tratat cu ierbicide şi îngrăşăminte chimice. Varianta ideală pentru copilul tău sunt formulele de cereale din porumb BIO!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu