joi, 21 februarie 2013

Truc in combaterea constipatiei la copii

Intrand in contact cu multe mamici, am identificat o problema destul de grava a copiilor nostri: constipatia. Si, daca ar fi doar constipatia in sine, atunci am putea aplica cateva remedii, si gata. Dar, nu e chiar asa de simplu precum pare!
Fiecare copil este unic. Cu obiceiuri alimentare distincte, cu "mofturi" personale, gusturi si placeri individuale. Fiind si eu mamica la randul meu, mamica a doi baieti, va marturisesc ca "inca" nu am avut niciodata probleme cu digestia copiilor mei. Dar, asta nu inseamna ca nu ma preocupa informarea despre acest subiect. Sunt de parere ca cea mai buna metoda este "preventia" si nu "tratarea".

Pornind de aici, am avut grija ca incepand de la 6 luni sa le ofer zilnic o portie de cereale. Asa cum stiti, la baza piramidei alimentare, stau cerealele! Si in prezent, la cei 4 anisori si jumatate, respectiv 2 ani si 4 luni, baietii mei mananca la micul dejun o portie de cereale (potrivite varstei) si lapte.

De curand insa, intrand in vorba cu o mamica care nu reusea sa dea de capat acestei probleme, constipatia la fetita ei, mi s-a aprins din nou interesul. Si, luand in calcul tot ce mi-a spus mamica, am reusit sa gasesc un mic "truc" prin care copiii sa accepte un leac vechi, de sute de ani: prunele uscate.

Va prezint aici reteta acestei "prajituri minune", creata de sotul meu.

Aveti nevoie de: 750g de prune uscate fara fum,  250g smochine deshidratate, un pachet de unt, 300g de biscuiti fragezi, 100-150g fructoza, 150 ml apa.

Faceti un sirop din apa si fructoza, fierbeti pana scade la jumatate. Apoi, lasati la racit. Scoateti samburii prunelor si coditele smochinelor. Puneti-le in robotul de bucatarie si mixati, adaugand untul topit, pana ajunge o pasta. Adaugati siropul racit. Apoi, mixati din nou. Scoateti compozitia intr-un castron, si framantati impreuna cu biscuitii, pe care ii faramitati cu mana, cat mai marunt (sau dati prin razatoare). Lasati compozitia la racit, la frigider, cateva ore (2-3 ore). Realizati din aceasta compozitie bilute de ce dimensiune doriti, pe care le dati prin cacao sau nuca pisata sau alune sau ce credeti ca ii place copilului cel mai mult.

In aceasta forma, cu siguranta copilul va fi atras de "prunele uscate", pe care in forma naturala, nu le accepta foarte usor. V-as fi atasat si niste fotografii cu aceasta prajiturica, dar..asa cum v-am spus, am doi baieti, si cu asta am spus totul! Ramane pe data viitoare!

Mult succes va doresc, si micutului, "pofta buna"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu